Massaal bezwaar box 3-heffing 2017

Massaal bezwaar box 3-heffing 2017
20 juli 2018


De vermogensrendementsheffing, ook wel spaartax genoemd, blijft bezwaren oproepen. De heffing is relatief hoog ten opzichte van het feitelijk rendement op spaargeld. Staatssecretaris Snel heeft bezwaarschriften tegen de vermogensrendementsheffing voor het jaar 2017 aangewezen als massaal bezwaar. Wat betekent dit?

Het bezwaar tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2017 moet altijd tijdig en individueel worden ingediend. Van meeliften op proefprocedures zonder zelf een bezwaarschift in te dienen, is geen sprake meer.

Het massaal bezwaar heeft betrekking op de (rechts)vraag of de vermogensrendementsheffing 2017 in strijd is met art. 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM, maar zonder dat de schending van de “fair balance” op het niveau van de individuele belastingplichtige wordt beoordeeld, dan wel in strijd is met het discriminatieverbod van art. 14 EVRM.

Als een belastingplichtige een andere rechtsvraag aan de orde wil stellen, moet hij uiteraard ook tijdig een bezwaarschrift indienen. Dat loopt dan niet mee met de massaal bezwaarprocedure. Dit is bijvoorbeeld het geval als de belastingplichtige van mening is dat in zijn specifieke geval de heffing een individuele en excessieve last vormt die in strijd is met de ‘fair balance’.

Tip: Tijdig indienen van een bezwaarschrift is altijd vereist als u de vermogensrendementsheffing in de aanslag inkomstenbelasting 2017 door de rechter wilt laten toetsen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.